19 oktober, 2020

Mats Åkerman

Mats Åkerman är vår nyaste medarbetare på Advicon med två veckor i bagaget. Mats har en bakgrund inom coachande ledarskap men började som teknisk ledare  och IT-konsult.

Berätta, hur hamnade du på Advicon?
– En före detta kollega tipsade om mig. Jag hade varit på samma företag i  20 år men i våras blev min tjänst indragen på grund av omorganisation. Jag skickade mitt CV till Advicon, gick  på anställningsintervju och sen fick jag anställning strax därpå.

Så ni hade hållit kontakten du och din tipsare så att säga?
– Ja vi hade hållit kontakten hela tiden även om det var ett tag sedan vi jobbade ihop. Vi är lika varandra i värderingar och har samma syn på ledarskap. 

Vad gjorde du när hon tipsade dig om att söka dig till Advicon?
– Jag hade inte hört talas om Advicon tidigare så det första jag gjorde var att gå in på hemsidan och titta. Jag tyckte att Advicons fyra värdegrunder var bra och stämmer  överens med vad jag tycker är viktigt. Även kultur och ledarskap kändes rätt. Advicon är ett litet företag där det känns familjärt med varandra jämfört med mitt förra jobb där det jobbar tusentals personer globalt. Redan då tänkte jag att nästa jobb så vill jag vara på ett mindre företag. 

Vad kommer din roll bli på Advicon?
– Primärt som projektledare. Det är det som är syftet med Advicon, att vara ute hos kunder och leda deras projekt i en eller annan form. 

Hade du liknande arbetsuppgifter på din tidigare anställning?
– Nej, jag var verksamhetsledare och hade både medarbetar- och verksamhetsansvar. Där var projektledning mer en bisyssla.  Här ska jag jobba med projektledning primärt är det tänkt men det beror lite på vad som efterfrågas. Nu letar vi efter uppdrag och under tiden så passar jag på att förbättra kunskaperna och lära mig lite nya saker. DevOps till exempel.

Hur tror du att en arbetsdag kommer att se ut för dig?
– Är det som projektledare så blir det troligtvis ganska många möten. Det handlar om att komma till konsensus med de som ingår i projektet i alla dess former och om att se till att projektet går framåt som det ska. Det är mycket dialog . Det är brukar vara  det som dagen består av till stor del. Det viktigaste är ju att mötena ger ett ”momentum” i projektet. 

När du kommer ut på ett uppdrag, kan du hamna i ett team med andra från Advicon?
– Det är inte säkert. Vissa jobbar tillsammans i samma projekt men vissa jobbar ensamma. Det beror på vilket projekt det är. Jag kan också hamna helt ensam men det är inga problem. Jag är där för att hjälpa kunden och de “hjälper” mig. Tillsammans ska vi nå ett mål. Jag jobbar med dem, inte för dem. 

Hur gör ni för att få en sammanhållning när ni på Advicon inte ses så ofta?
– Man får en sammanhållning! Jag hade bara jobbat här i två dagar när vi åkte på konferens allihop. Då fick vi tillfälle att träffas och det var lätt att lära känna dem. Man träffas ju inte dagligen, man har inte den kontakten, men de var öppna och välkomnande. Vi är ett team även om vi är på olika uppdrag. 

Hur ser du på Advicons aktiviteter, jag tänker på frivilliga sådana som frukostar och afterwork och liknande?
– Det tycker jag är väldigt viktigt att vara med på. Det kan vara så att man ute hos kund kan känna sig lite isolerad som konsult. Då tror jag det är viktigt för att man inte ska tappa orken och sugen att man hittar ett sammanhang. Och det kan man få genom att vara här på Advicon och träffa sina kollegor. Advicon blir mitt “hemma” i arbetslivet där man kan slappna av litegrann. 

– Vi brukar vara många som träffas. Nu senast nästan allihop. Det är också bra att få lite input från de andra. Man delar kunskaper och upplevelser.

Vad är det bästa med att vara konsult?
– Många saker är bra men det bästa är att man lär sig något hela tiden. Man knyter kontakter och lär sig nytt utan att bli för bekväm. Det är inte bara ett arbete, det är också ett sätt att växa som människa. Man träffar på så många olika människor och företagskulturer och det ena företaget är inte likt det andra. Jag tror man blir flexibel som konsult. 

– Är det ett längre uppdrag får man en närmare anknytning till de man jobbar med. Och kanske också att man känner mer stabilitet. Korta uppdrag har ett specifikt mål och man jobbar bara mot det. Längre uppdrag kan man komma med förslag och därmed öka värdet hos kunden. Jag trivs med båda. 

Vad tycker du är viktigast hos dina medarbetare?
– Engagemang och kunskapsdelning är viktigt. Att vara engagerad är väl självskrivet men teamet blir inte starkare om alla går och bär på sin kunskap utan att dela med sig. Det är också viktigt att man har en kultur där man ser misstag som ett sätt att lära sig nya saker och inte bara som ett rent misslyckande. Annars kommer inte medarbetarna våga testa nya idéer eller tänka utanför boxen. Respekt för varandra är också väldigt viktigt.  

Hur håller man igång medarbetarnas engagemang?
– Man kan prata om effektmålen istället för att skapa engagemang i projektet. Det är en av mina roller som projektledare att kommunicera detta.

Vad gör dig till en bra projektledare?
– Jag är väldigt bra på att lyssna. Jag tar in mycket av det som händer i projektet och kring det. Sen är jag ganska duktig på att föra en dialog framåt. Jag har en bakgrund inom teatern så det här med att hålla möten och anföranden inför en större grupp människor är inget jag har problem med. Jag kan nog också hålla anföranden på en lättsam nivå, lite humor kan jag lägga in.

Vad är viktigast för att du ska trivas på jobbet?
– Framförallt att projektet rullar på som det ska! Att man kommer att lyckas med det man tagit sig för. Det är aldrig kul att jobba i bakvattnet. Men det är också att man har en dialog. Om något händer på vägen så kan man få stöd och komma vidare. 

Vad tycker du är bäst med Advicon?
– En sak som jag tycker är jättebra är att det är ett litet företag. Det blir väldigt tydligt. Det är snabba beslutsvägar. Det finns ingen hierarki. Alla jobbar framåt för att Advicon ska bli ännu bättre på det vi gör idag och det tycker jag är bra!

Skulle du själv kunna tipsa någon om att börja jobba här?
– Ja det skulle jag gärna göra. Det är lite så det fungerar här. Vi rekryterar via rekommendationer. Då får vi in människor som vi gillar! 

Känner du dig färdigutbildad inom ditt område?
– Aldrig. Världen förändras hela tiden och det gör att även projekten ändrar karaktär. Man går mer och mer mot agila projekt istället för vattenfallsmetoden. Det händer mycket inom DevOps. Det sitter jag och läser om nu. Det är en “metod” för att få hela leveranskedjan, i en tillverkningsprocess exempelvis, att fungera hela vägen. Från ax till limpa typ. Utvecklarna  är väldigt agila och vill leverera i korta cykler medan övriga inom organisationen inte fungerar på samma sätt. Det skär sig lite mellan de två och DevOps är ett sätt att överbrygga detta. Jag tror att fler och fler företag kommer att anamma DevOps i någon form inom en snar framtid. 

Vad gör du när du inte är på Advicon?
– Jag har tre döttrar. Min minsta som är åtta år har börjat spela fotboll så då har jag blivit fotbollstränare på äldre dar. Sen försöker jag hinna med att gå på gymmet också  så man är någorlunda tränad, ha ha.

Om du skulle beskriva dig själv med tre ord, vad skulle du säga då?
– Kommunikativ. Lättsam. Engagerad. 

 


 

Denna intervjun utfördes oktober 2020