18 december, 2019

Marcus Östrell

Marcus har varit på Advicon nästan sedan starten, närmare bestämt januari 2015. Han har varit i många olika roller, projektledare, testare, koordinator och utvecklare.

Vad gör du på Advicon?
– Inom Advicon är jag konsult. Just nu sitter jag hos en av våra kunder och koordinerar olika integrationer mellan kunden och leverantören.

Är du projektledare?
– Teknisk koordinator är rollen just nu. Jag har varit i konsultbranschen ett tag så jag har stött på många roller. Jag har varit allt från projektledare till testare till koordinator och utvecklare. Just nu var detta uppdraget ledigt så därför blev det detta.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Vi sitter främst hos kunden och då följer vi deras arbetsregler. En vanlig arbetsdag börjar vi 8 och slutar halv 5 – 5. Just nu är det mycket ambulerande, jag åker mycket mellan Malmö och Lund. Jag har ingen riktigt fast plats så jag lever i min ryggsäck. Jag har min dator med mig och jag kan sitta och jobba lite var jag vill. Det viktiga är att jobbet blir gjort, sen var jag sitter och jobbar har inte så stor betydelse. Så länge kunden är nöjd så är jag nöjd. Jag gillar det! Frihet under ansvar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Variationen tycker jag. Jag vill inte vara låst, jag vill inte sitta fast. Det får gärna vara lite längd i uppdragen, ett halvår till ett år eller ännu längre, men sen tycker jag att det är skönt att byta miljö. Då passar konsultbranschen mig superbra! Jag behöver inte byta arbetsgivare för att på ett ganska enkelt sätt byta miljö.

Vad är din drivkraft i ditt dagliga arbete?
– Drivkraften är att kunna förändra och påverka. Det tycker jag är viktigt. Även om kunden har en stor organisation och det är svårt som enskild konsult att göra stor påverkan, så tycker jag att det är viktigt att projektet går framåt. Att jag kan leverera någonting som faktiskt visar sig fungera. Det gör det lättare att gå upp på morgonen när man ser att ens arbete bidrar till någonting.

Vad ser du mest fram emot inom ditt jobb?
– Det är egentligen den personliga utvecklingen. Att få de här konsultuppdragen som hjälper mig att utvecklas framåt. Det kan vara mer ansvar eller andra tekniska utmaningar där man måste ta reda på saker. Lära sig något nytt. Det är det jag gillar.

Vilka är dina närmsta chefer?
– Jag har en teknisk projektledare i projektet som jag svarar till. Vi pratar inte dagligen men flera gånger i veckan och vi sitter på en hel del möten tillsammans. Sen har jag min Advicon-chef, det är Joakim som sitter på kontoret. Men det rör främst löner och administrativa saker.

Vilka kvalitéer tycker du är viktiga hos dina medarbetare?
– Som konsult måste man brinna för att leverera någonting bra till kunden. Sen behövs social och teknisk kompetens i det här yrket också.

Vad tycker du är viktigt för att trivas på jobbet?
– De dagliga utmaningarna. Det måste man ha. Man kanske inte har dem varje dag men de måste komma ganska regelbundet annars tröttnar man. Bra gemenskap, ofta får man det när man sitter ute hos kunden en längre tid. Man blir en i gänget. Gränsen mellan anställd och konsult suddas så småningom ut. Oftast görs det ingen större skillnad i arbetsrelaterade frågor sen är det klart att när det gäller julmiddagar så är man inte alltid bjuden. Men så är det, det får man acceptera. Vi har våra egna julmiddagar på Advicon.

Skulle du rekommendera andra att jobba på Advicon?
– Absolut. Det vill jag minnas att jag har gjort. När möjligheten har dykt upp. Sen är ju konsultbranschen speciell det är inte alla som vill jobba som konsult.

Hur ofta är du på Advicons kontor?
– Vi har precis flyttat hit och fått nya lokaler. Nu får vi plats, det fick vi inte innan. Jag försöker vara här en dag i veckan i alla fall. Det är sagt att vi ska försöka få någon dag i veckan på kontoret men det passar tyvärr inte in i alla uppdrag.

Vad gör du när du inte är på jobbet?
– Jag är gift och har två barn och hus. Spenderar en hel del tid med träning. Triathlon. Hinner tyvärr inte med mycket mer.

Beskriv dig själv med tre ord?
– Oj svårt! Nu har jag varit konsult i tio år så jag har kommit ifrån de här standard-CV-frågorna. Men jag är definitivt en problemlösare. Jag är envis och en lagspelare!

 


 

Denna intervjun utfördes december 2019