22 oktober, 2020

DevOps – En revolution eller bara en jättejobbig förändring som vi absolut inte har tid för? 

av Mats Åkerman 2020-10-22


 

Jag har i flera veckor mer eller mindre läst allt jag kommit över när det gäller DevOps. Inte för att jag måste utan för att jag fascineras av denna rörelse.

Just för att det är en “rörelse”, inte en produkt eller en ensam processförändring eller ens en omstrukturering i sig kanske gör att det känns otroligt tufft att ta in men tittar man på de siffror som företag i DevOps-förvandlingen presenterar så förstår man ganska snabbt att detta är något som fungerar.

200 gånger kortare ledtid för utveckling, 10 gånger snabbare releaser än konkurrenter, 60 gånger färre fel vid en release och 100 gånger snabbare att göra en rollback vid behov. Fina siffror det där som finns att beskåda i olika rapporter. 

Men vad man oftast inte skriver om är hur DevOps påverkar oss som jobbar inom Dev eller Ops eller Business för den delen. Tänk att göra en release söm-löst istället för sömn-löst. Tänk att kunna gå hem en fredag och veta, inte tro eller hoppas, att den koden man precis checkade in kommer att fungera när den träffar kundens miljöer. Tänk att automatisera hela release processen så in i noga ordentligt att inga mänskliga fel kan uppstå. Tänk att ha nöjdare kunder…. tänk, tänk, tänk….

Allt detta sammantaget gör ju att vi mår bättre, vi presterar mer på mindre tid, vi blir gladare, piggare och framförallt mer innovativa. Företaget vinner, kunden vinner och vi vinner. Win-Win-Win situation.

Men är DevOps inte ett alltför komplicerat åtagande? Jag skulle nog våga svara “nej” på den frågan. DevOps är inte en “one-size-fits-all” strategi. Däremot är jag rädd för att de företag som idag jobbar enligt traditionella metoder kommer att få det väldigt tufft framåt. Framförallt om deras konkurrenter springer förbi dom i raketfart. Hörde någonstans att Sverige ligger ganska långt ner på listan över länder där DevOps introducerats i företaget. 

Vad ska företaget då göra? 

Jag vet vad jag ska göra i alla fall… Läsa mer om DevOps. 

Rekommenderar att ni läser “The Phoenix Project” av Gene Kim


 

Denna artikeln är skriven av Mats Åkerman. Mats är vår nyaste medarbetare på Advicon med några veckor i bagaget. Mats har en bakgrund inom coachande ledarskap men började som teknisk ledare  och IT-konsult. Mer om Mats…